Robert was zaterdag naar de beurs in Utrecht waar alles op het gebied van caravans en kamperen te vinden was. Zelf ben ik met mijn moeder en Bjorn een dagje naar Luttelgeest geweest. Daar heb je De OrchideeĆ«nhoeve en aanvankelijk dacht ik altijd: het is een kwekerij met veel verschillende soorten OrchideeĆ«n en dat is alles. Niet zoveel aan leek mij... Maar een kijkje op de website gaf een ander beeld en zo togen wij al vroeg in de ochtend richting Luttelgeest. Na iets meer dan 1,5 uur rijden kwamen om half 10 aan en hebben we al met al zo´n 5 uur daar rondgelopen, veel gezien en gefotografeerd, gedronken en lekker gegeten. Bjorn heeft er leuk gespeeld en het was een leerzame dag. Veel mooi gekleurde vlinders van diverse maten gezien en hun ontwikkeling in fases, prachtig aangelegde tropische tuinen en uiteraard veel verschillende soorten planten. Nieuw waren de regenboogpapegaaien die men kon voeren, ze kwamen dan op je arm zitten. Er was ook een roofvogelshow gaande en Bjorn kon zich laten schminken. Het spelen in het Mangrovebos vond hij ook erg leuk. Een indruk van deze dag vind je in de fotocollage! Een aanrader, zeker als je graag fotografeert!
Vanmorgen hadden we eerst visite en daarna zijn we naar Groenlo gereden.
Daar was een spektakel te zien, namelijk ´´De Slag Om Grolle´´.
De Slag om wie?
Wij nemen u mee naar het jaar 1627…..
Groenlo was al eeuwenlang een belangrijk handelscentrum, vele handelsroutes vanuit Duitsland en het Verre Oosten liepen via Groenlo verder de Nederlanden in. Ook tijdens de Tachtigjarige Oorlog was Groenlo een belangrijke uitvalsbasis die zich afwisselend in Staatse en Spaanse handen bevond. Frederik Hendrik kreeg in 1627 opdracht van de Staten Generaal om ‘die Starcke Stadt Grol’ te heroveren op 'den Spanjaerd'. De belegering van Grolle duurt 30 dagen en daarna was het een feit: Groenlo was veroverd en zou nooit meer in bezit komen van de Spanjolen!
Terug naar het heden: Deze slag is herschreven en wordt iedere twee jaar nagebootst, dit jaar op 19, 20 en 21 oktober. Alles wat er tijdens dit drie daags evenement plaats vindt moet zo dicht mogelijk bij de historische waarheid komen. Vanuit de hele wereld komen re-enactors (mensen die de levende geschiedenis naspelen), die in drie dagen tijd de Slag om Grolle naspelen op historische grond. Per dag vechten de re-enactors anderhalf uur lang: rapieren kletteren, kanonnen bulderen, de Hollanders komen steeds dichter bij de stellingen van de vijand en vallen de Spanjaarden continue aan. Zal het ze lukken Grolle te veroveren?
Ook in de binnenstad wordt terug gegaan naar het leven van alledag zoals dat in 1627 was. Na de gevechten trekken de re-enactors zich terug naar hun kampementen rondom de gracht, brengen hun dames mee die zorg dragen voor het kampleven, houden exercities en gaan op zondag naar de historische kerkviering. Bedelaars en zwervers hangen rond in de steegjes, buiten wordt geknobbeld, in de straten klinkt vrolijke muziek en de leprozen zoeken hun uitvlucht net buiten de stad. De handelaren verkopen hun waar, de troubadour vermaakt de mensen en er loopt zelfs een heuse lichtekooi rond. Voor de kinderen zijn kinderspelen op het scoutingterrein georganiseerd. Ook aan een ‘koek en zopie’ is gedacht: Het varken hangt aan het spit en natuurlijk vloeit het Grolsch bier rijkelijk. Welkom in 1627!
Hoewel we alweer 12 jaar in Ruurlo wonen en Groenlo op steenworp afstand is, hebben we dit spektakel nooit eerder meegemaakt. Daar moest verandering in komen vond ik. En ik moet zeggen dat het heel leuk was geweest. Een sfeervol en mooi aangekleed centrum, gezelligheid in de straten en overal vuurtjes en muziek. En dan zo´n indrukwekkende optocht met aan het eind van de dag als afsluiting flinke knallen en rook. We bleven maar op gepaste afstand staan, want het klonkt werkelijk keihard! Ook dit was de moeite waard, de volgende x weer!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten